Root » , » Slavlje nakon obnove crkvice u Sutivanu

Slavlje nakon obnove crkvice u Sutivanu

Objavio: BracOnline | 23. 06. 2013.

Sveti Ivan Sutivan otok Brač slike Sveti Ivan Sutivan otok Brač slike
Na uočnicu svetkovine sv. Ivana Krstitelja, u nedjelju 23. lipnja, u Sutivanu na Braču proslavljen je završetak obnove crkvice Sv. Ivana Krstitelja na predjelu Bunti. U nazočnosti brojnih vjernika koji su ispunili prostor pred svečevom crkvicom u predvečerje blagdana misno slavlje predvodio je dekan Bračkoga dekanata Toni Plenković. Na početku slavlja stivanski župnik Benjamin Capković izrazio je radost zbog obnove crkvice Sv. Ivana koja je podignuta godine 1477. na temeljima ranokršćanske bazilike iz 6. stoljeća. U prigodnoj riječi izrekao je zahvalu pojedincima i tvrtkama koji su sudjelovali u njezinoj temeljitoj obnovi, posebno tvrtci "Livel" na građevinskim radovima, dok je tvrtka "Keko" darovala ukrasne kamene vijence za crkvenu apsidu. Župnik Capković zahvalio je i tamošnjoj Općini za darovanih 20.000,00 kn, zatim komunalnim redarima na uređenju crkvenoga okoliša, te vjernicima koji svojim prilozima omogućuju obnovu liturgijskih prostora koji su dotrajali uslijed vremena.
Sveti Ivan Sutivan otok Brač slike Sveti Ivan Sutivan otok Brač slike
Sveti Ivan Sutivan otok Brač slike Sveti Ivan Sutivan otok Brač slike
Predvodeći liturgijsko slavlje dekan Plenković je ustvrdio kako je svetac koji se slavi u Sutivanu živio totalnu suprotnost duhu ovoga vremena. Suvremenoga čovjeka zahvatio je duh uživanja i potrošnje, a javni nemoral u našemu društvu obiluje u svijetu medija. Takvim ponašanjem, ustvrdio je brački dekan, stvara se ponor među ljudima, a mnogi kršćani misle da svojim kršćanstvom mogu pokriti svoj nemoralni život. Osvrnuo se i na odnos suvremenih kršćana prema Crkvi, i zaključio kako je Crkva za mnoge vjernike izgleda ostala samo čuvaricom lijepih tradicija. Na kraju misnoga slavlja o povijesti crkvice Sv. Ivana Krstitelja i onoga što je početkom 20. st. zapisao u Ljetopisu tadašnji stivanski župnik Tomislav Ivanović govorio je Roko Zuanić, član župnoga Ekonomskoga vijeća i glavni koordinator materijalih obnova u župi. Nakon mise, brački dekan blagoslovio je vatru koja se uoči svečeva blagdana pali na prostoru pred crkvicom, a mladi su zatim tradicionalno preskakali vatru, što – prema staromu vjerovanju – donosi dobro zdravlje u narednoj godini. Nakon crkvene proslave Općina je upriličila zabavni program uz glazbu i druženje.

TEXT BY: Jadran Bašić

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -