Root » , , » Bračani hodočastili na Vidovu goru

Bračani hodočastili na Vidovu goru

Objavio: BracOnline | 15. 06. 2013.

Biskup Slobodan Štambuk Vidova gora sv. Vid Nerežišća otok Brač online slike
Na blagdan sv. Vida, u subotu 15. lipnja, žitelji Brača sudjelovali su u godišnjemu hodočašću na Vidovu goru, najviši vrh otoka Brača koji se nalazi na nadmorskoj visini od 778 m, te je ujedno najviši otočni gorski vrh na cijelomu Jadranu. U nazočnosti više vjernike koji su se okupil iz gotovo svih bračkih župa zajedno s njihovim župnicima, hvarski biskup mons. Slobodan Štambuk predvodio je svečano misno slavlje podno križa visoka 12 m od bijeloga bračkoga kamena, koji je postavljen nakon Domovinskoga rata. Uz biskupa Štambuka suslavili su brački dekan Toni Plenković, povjerenik za mlade u Hvarskoj biskupiji Ante Matulić, umirovljeni generalni vikar Vojne biskupije mons. Josip Šantić i desetak svećenika.

Pozdravljajući okupljene vjernike, na poseban način biskupa Štambuka, dekan Plenković podsjetio je kako je ovogodišnje okupljanje na blagdan sv. Vida u Godini vjere poticaj da razmišljajući o uzorima vjere prepoznamo u njima nadahnuće za kršćanski život.
U pozdravnoj riječi biskup Štambuk izrazio je želju da na otoku Braču obitelji žive zdrav život po vjeri, te u njima bude prisutan Bog, a evanđelje nezaboravljeno. Nakon evanđelja koje je navijestio selački župnik Jakša Rubinić, mons. Štambuk u homiliji je potaknuo vjernike na razmišljanje o rastu u vjeri, u obiteljskim i međuljudskim odnosima.

Osvrnuvši se na bračka mjesta i župe, bračke samostane, te, kako je rekao, monumentalne crkve, ustvrdio je da na otoku Braču ima 120 crkava i crkvica u kojima se može slaviti misa: "Naši su pokojnici gradili te crkvice i znojem i ljubavlju, ali, uz ostalo, i u vjeri su to gradili, i to dubokoj, 'debeloj' vjeri, a ne u ovoj našoj današnjoj vjeri, da bi u njima uživali Boga svoga, da bi se u njima susretali sa svojim Bogom, da bi u tim svojim zdanjima slaveći svetu misu osmišljavali svoj ljudski život. I zato bismo upravo slaveći svetoga Vida trebali svjedočiti svoju vjeru. Ovim našim crkvama i crkvicama potreban je novi život, otvorenost životu. Neka vjera uđe u sve pore vašega života", istaknuo je, uz ostalo, hvarski biskup, pozvavši posebno mlade da budu prepoznatljivi po ljudskosti i vjeri.

Za vrijeme misnoga slavlja u molitvi vjernika upućeni su zazivi za sve otočane, mlade i starije, bolesne i preminule, posebno za blagoslovljenu i uspješnu pastirsku službu hvarskoga biskupa, za ustrajnost u službi bračkih svećenika, te za nova svećenička i redovnička zvanja. Na kraju bogoslužja biskup Štambuk zahvalio je svima koji su u Godini vjere svojim hodočašćem iskazali želju za nasljedovanjem primjera sv. Vida, mučenika i svjedoka vjere. Liturgijsko slavlje pjevanjem je uveličao zbor Krista Kralja iz Selaca por ravnanjem maestra Siniše Vukovića.

TEXT & PHOTO BY: Jadran Bašić

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -