Home » , , » Bračani hodočastili na Vidovu goru

Bračani hodočastili na Vidovu goru

Objavio: Brač Online | 15.6.13 |

Biskup Slobodan Štambuk Vidova gora sv. Vid Nerežišća otok Brač online slike
Na blagdan sv. Vida, u subotu 15. lipnja, žitelji Brača sudjelovali su u godišnjemu hodočašću na Vidovu goru, najviši vrh otoka Brača koji se nalazi na nadmorskoj visini od 778 m, te je ujedno najviši otočni gorski vrh na cijelomu Jadranu. U nazočnosti više vjernike koji su se okupil iz gotovo svih bračkih župa zajedno s njihovim župnicima, hvarski biskup mons. Slobodan Štambuk predvodio je svečano misno slavlje podno križa visoka 12 m od bijeloga bračkoga kamena, koji je postavljen nakon Domovinskoga rata. Uz biskupa Štambuka suslavili su brački dekan Toni Plenković, povjerenik za mlade u Hvarskoj biskupiji Ante Matulić, umirovljeni generalni vikar Vojne biskupije mons. Josip Šantić i desetak svećenika.

Pozdravljajući okupljene vjernike, na poseban način biskupa Štambuka, dekan Plenković podsjetio je kako je ovogodišnje okupljanje na blagdan sv. Vida u Godini vjere poticaj da razmišljajući o uzorima vjere prepoznamo u njima nadahnuće za kršćanski život.
U pozdravnoj riječi biskup Štambuk izrazio je želju da na otoku Braču obitelji žive zdrav život po vjeri, te u njima bude prisutan Bog, a evanđelje nezaboravljeno. Nakon evanđelja koje je navijestio selački župnik Jakša Rubinić, mons. Štambuk u homiliji je potaknuo vjernike na razmišljanje o rastu u vjeri, u obiteljskim i međuljudskim odnosima.

Osvrnuvši se na bračka mjesta i župe, bračke samostane, te, kako je rekao, monumentalne crkve, ustvrdio je da na otoku Braču ima 120 crkava i crkvica u kojima se može slaviti misa: "Naši su pokojnici gradili te crkvice i znojem i ljubavlju, ali, uz ostalo, i u vjeri su to gradili, i to dubokoj, 'debeloj' vjeri, a ne u ovoj našoj današnjoj vjeri, da bi u njima uživali Boga svoga, da bi se u njima susretali sa svojim Bogom, da bi u tim svojim zdanjima slaveći svetu misu osmišljavali svoj ljudski život. I zato bismo upravo slaveći svetoga Vida trebali svjedočiti svoju vjeru. Ovim našim crkvama i crkvicama potreban je novi život, otvorenost životu. Neka vjera uđe u sve pore vašega života", istaknuo je, uz ostalo, hvarski biskup, pozvavši posebno mlade da budu prepoznatljivi po ljudskosti i vjeri.

Za vrijeme misnoga slavlja u molitvi vjernika upućeni su zazivi za sve otočane, mlade i starije, bolesne i preminule, posebno za blagoslovljenu i uspješnu pastirsku službu hvarskoga biskupa, za ustrajnost u službi bračkih svećenika, te za nova svećenička i redovnička zvanja. Na kraju bogoslužja biskup Štambuk zahvalio je svima koji su u Godini vjere svojim hodočašćem iskazali želju za nasljedovanjem primjera sv. Vida, mučenika i svjedoka vjere. Liturgijsko slavlje pjevanjem je uveličao zbor Krista Kralja iz Selaca por ravnanjem maestra Siniše Vukovića.

TEXT & PHOTO BY: Jadran Bašić

0 komentara:

Oznake mjesta

Bobovisca (28) Bobovisca-na-moru (28) Bol (456) Dol (113) Donji-Humac (59) Dracevica (51) Gornji-Humac (64) Lozisca (75) Milna (192) Mirca (59) Murvica (27) Nerezisca (215) Novo-Selo (34) Obrsje (3) Podhume (3) Postira (443) Povlja (86) Praznica (47) Pucisca (192) Selca (177) Skrip (72) Splitska (80) Sumartin (98) Supetar (462) Sutivan (224)

Brački web

BracOnline.COM.HR - Otok-Brac.INFO - OtokBrac.COM - Moj-Otok.COM - Bracinfo.COM - Otok-Brac.HR - VisitBrac.COM - Zaklada-Brac.HR - Boljani.INFO - Postira.HR - Selca.HR - Bol.HR - Sutivan.HR - Pucisca.HR - Nerezisca.HR - Opcina-Postira.HR - OpcinaMilna.HR - VisitSutivan.COM - Touristboard-Selca.COM - Airport-Brac.HR - BolInfo.HR

Facebook stranica

Pratite nas

Facebook otok Brač Online slikeTwitter otok Brač Online slikeGoogle Plus otok Brač Online slikeInstagram otok Brač Online slikePinterest otok Brač Online slikeRSS Feeds otok Brač Online slike

Google prevoditelj

Popularno