Root » , » Svečano proslavljen sv. Viktor u Supetru

Svečano proslavljen sv. Viktor u Supetru

Objavio: BracOnline | 02. 05. 2013.

Sveti Viktor Supetar otok Brač slike Sveti Viktor Supetar otok Brač slike
Sveti Viktor Supetar otok Brač slike Sveti Viktor Supetar otok Brač slike
Sveti Viktor Supetar otok Brač slike Sveti Viktor Supetar otok Brač slike
Misnim slavljem koje je predvodio hvarski biskup mons. Slobodan Štambuk i svečanim ophodom sa svečevom rakom gradskim ulicama proslavljen je u četvrtak, 2. svibnja, blagdan sv. Viktora, koji se slavi kao zavjetna svetkovina u Supetru na Braču. Proslava sv. Viktora, čije se relikvije s tijelom nalaze položene ispod glavnoga oltara u župnoj crkvi Navještenja Marijina, okupila je brojne vjernike zajedno s njihovim gostima koji odmor provode u njihovu gradu, kao i vjernike okolnih bračkih župa. Svečeve relikvije iz rimskih katakombi donesene su u grad Supetar prije 160 godina, a svečeva raka otvara se na uočnicu blagdana, te na zagovor pojedinaca u teškim životnim prilikama.
Pozdravljajući sudionike proslave suzaštitnika supetarske župe biskup Štambuk je pred vjernike stavio svečev lik te ih pozvao na molitvu sv. Viktoru kako bi ih zagovarao pred Bogom u osobnim potrebama i potrebama života župe i grada Supetra. Na početku homilije biskup Štambuk je primijetio kako se vjernici svecima, pa i sv. Viktoru najčešće obračaju u trenucima teških tjelesnih nevolja i različitih zdravstvenih problema. Osvrnuvši se na poklik sv. Viktoru "Ti nas obrani kada nas nemili stignu dani", biskup je podsjetio kako su to ne samo dani tjelesnih bolesti, nego često i dani duševnih bolesti koje u ljudima uzrokuju različita nezadovoljstva i bolesna stanja.
U nastavku homilije ustvrdio je kako je potrebno obratiti se sv. Viktoru u molitvi i za ozdravljenje istine, posebno za ozdravljenje istine u politici. Kako prepoznati u govoru naših političara istinu? Nije li naša politika bolesna? I ne samo politika, nego i ostale razine društvenoga života. Kao da ne govorimo istim jezikom, kao da nam nije svima ista domovina; prate nas podjele i razjedinjenosti, upozorio je hvarski biskup, pozvavši vjernike na molitvu za, kako je rekao, pametne odluke naše Vlade. Na kraju homilije upozorio je kako i ljudska vjera može biti teško bolesna. Zato u Godini vjere dođimo k sv. Viktoru i molimo ga da nas i u tim nemilim danima našega života zagovara pred Bogom u ozdravljenju naše vjere, kako bismo u vjeri našli mir i životni oslonac, zaključio je biskup Štambuk.
Čestitajući župljanima zavjetnu svetkovinu supetarski župnik Toni Plenković zaželio je vjernicima da im svetkovanje suzaštitnika župe bude poticaj za život u onim vrednotama za koje je svetac mučenik dao svoj život. U svečanomu ophodu gradskim ulicama u kojemu su sudjelovali brojni vjernici, bratimi bratovštine Sv. Roka ponijeli su na ramenima sarkofag sa svečevim tijelom prema zavjetu pomoraca, dok je župnik Plenković u procesiji nosio poprsje sv. Viktora kojim je biskup Štambuk na kraju liturgijskoga slavlja blagoslovio vjerničko mnoštvo pred župnom crkvom. Svečanost proslave uveličao je supetarski župni zbor pod vodstvom Simonide Litović, uz orguljsku pratnju s. Silvane Jukić.

TEXT BY: Jadran Bašić

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -