Root » , » Biskup Štambuk u Supetru otvorio proslavu sv. Viktora

Biskup Štambuk u Supetru otvorio proslavu sv. Viktora

Objavio: BracOnline | 01. 05. 2013.

Sveti Viktor Supetar otok Brač slike
Otvaranjem svečeve rake i misnim slavljem koje je na blagdan sv. Josipa Radnika, 1. svibnja, predvodio hvarski biskup Slobodan Štambuk započela je proslava sv. Viktora, suzaštitnika župe Supetar koji se u toj gradskoj župi svečano slavi 2. svibnja. Svečeve relikvije kojima se utječu mnogi vjernici, posebno putnici i pomorci, nalaze se u glavnomu oltaru župne crkve Uznesenja Marijina i na svečev blagdan nose se u svečanome ophodu gradskim ulicama.

Na početku liturgijskoga slavlja biskupa Štambuka pozdravili su mladi, posebno uime ovogodišnjih krizmanika, njihovih roditelja, kumova i župljana, pozvavši biskupa na molitvu za mlade, kako bi sakramentom potvrde primili darove dobrote, radosti, postojanosti, ljubavi i vjernosti. Izražavajući radost zbog iskazane želje mladih, biskup Štambuk pozvao je vjerničko mnoštvo na molitvu kako bi uz blagdan sv. Viktora poput sveca bili svjedoci žive vjere.

Nakon evanđelja koje je navijestio đakon Hvarske biskupije Jure Martinić, supetarski župnik Toni Plenković upoznao je biskupa s mladima koji će primiti sakrament potvrde kojih je tridesetjedno, ustvrdivši kako će se veličina toga događaja za mlade primijetiti tek u njihovu životu. U propovijedi biskup Štambuk osvrnuo se na pozdravni govor mladih, primijetivši kako su vrijednosti koje su mladi istaknuli, poput dobrote, ljubavi i vjernosti, danas gotovo pa zastarjele. Govoreći o odrastanju mladih, biskup ih je podsjetio kako se ono sastoji u shvaćanju prave vrijednosti ljudskoga života, u ostvarivanju prave ljudskosti i Božjega plana. Odrastanje se događa u vašim obiteljima, u vašim školama, u vašoj crkvi koju trebate prepoznati kao svoj dom, poručio je mladima mons. Štambuk.

Na kraju bogoslužja župnik Plenković u zahvalnoj riječi čestitao je biskupu Štambuku 24. godišnjicu biskupstva koja je bila u utorak 30. travnja. Izrazio je pritom radost zbog njegova pohoda župi nakon dužega vremena izbivanja zbog zdravstvenih poteškoća, zaželjevši mu što bolje zdravlje kako bi mogao uspješno voditi mjesnu Crkvu. Liturgijsko slavlje pjevanjem je uveličao mješoviti župni zbor Sv. Cecilije pod ravnanjem Simonide Litović, uz orguljsku pratnju s. Silvane Jukić.

TEXT BY: Jadran Bašić

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -