Root » , » Sahranjen postirski svećenik Vicko Jelinčić

Sahranjen postirski svećenik Vicko Jelinčić

Objavio: BracOnline | 18. 09. 2012.

sprovod postirski svećenik Vicko Jelinčić Postira otok Brač slike sprovod postirski svećenik Vicko Jelinčić Postira otok Brač slike
Svećenik Hvarske biskupije Vicko Jelinčić, koji je preminuo u ponedjeljak 17. rujna, pokopan je u utorak 18. rujna u rodnoj župi sv. Ivana Krstitelja u Postirima na Braču. Misu zadušnicu u župnoj crkvi Sv. Ivana Krstitelja predvodio je hvarski biskup Slobodan Štambuk u zajedništvu s generalnim vikarom Hvarske biskupije mons. Stankom Jerčićem i više od dvadeset svećenika koji su došli na posljednji ispraćaj preminuloga subrata u svećeništvu.
Sprovodni obredi započeli su u velikoj dvorani Pastoralnoga centra Sv. Josip gdje je pred lijesom preminuloga svećenika molitvu odrješenja predvodio biskup Štambuk u zajedništvu s okupljenim svećenicima. Slaveći misu zadušnicu biskup Štambuk ukratko je podsjetio na svećenikov životni put, istaknuvši da je preminuli zaređen godine 1957. u vremenu koje je bilo teško za vjeru i vjernike, a posebno za svećenike. Na kraju propovijedi zahvalio je svima koji su preminulomu svećeniku pomagali kroz život na različite načine, posebno bolničkomu osoblju u posljednjim danima njegova života.
U oproštajnoj riječi od sumještanina i subrata u svećeništvu župnik Ante Jelinčić podsjetio je na teška vremena u kojima su se mladići, među kojima i Vicko, odlučili za duhovni poziv, te da je župa Postira dala više svećenika, od kojih je desetero živućih. Uime župljana župe Ložišća, u kojoj je preminuli svećenik župničku službu vršio 33 godine, oproštajnu riječ uputila je Helena Valerijev, istaknuvši posebno svećenikov rad na obnovi župe. Umirovljeni svećenik Splitsko–makarske nadbiskupije Dušan Vuković, kao prijatelj preminuloga istaknuo je svećenikovo zdravo rodoljublje, njegovu ljubav prema povijesti, a posebno prema Crkvi.
sprovod postirski svećenik Vicko Jelinčić Postira otok Brač slike
Svećenik Vicko Jelinčić rođen je 6. lipnja 1932. godine, a za svećenika ga je zaredio biskup Celestin Bezmalinović 30. lipnja 1957. godine. Od umirovljenja živio je u rodnim Postirima i bio na raspolaganju župi u skladu sa svojim mogućnostima. Zemni ostaci preminuloga svećenika položeni su u svećenički grob na mjesnomu grublju.

TEXT & PHOTO BY: Jadran Bašić

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -