Root » , , » Župna crkva Uznesenja Marijina u Sutivanu

Župna crkva Uznesenja Marijina u Sutivanu

Objavio: BracOnline | 10. 04. 2012.

Župna crkva Uznesenja Marijina, Sutivan, otok Brač slike
Siluetom Sutivana gledanog s mora dominira velika i lijepa župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije. Građena je u periodu od 1576.-1590. u kasnorenesansnom stilu, i zatim dograđivana.

Proširivana je pod kraj 18. st., zadržavajući ipak barokne građevne značajke. Tada je Petar Pavle Bertopelle iz Vrboske na otoku Hvaru sagradio vitki zvonik s krovom na lukovicu i raskošni tabernakul glavnog oltara.

U crkvi je vrijedna pozornosti oltarska slika Gospe od Ružarija, rad talijanske manirističke škole 17. st. Zvonik je nedavno temeljito obnovljen. U crkvi i naokolo nje pokapani su mrtvi, dok početkom 19. st. nije utemeljeno vangradsko groblje.

Kada je crkva popločana prenesene su i neke nadgrobne ploče vani, gdje se mogu i vidjeti. Uglavnom su iz 17. st. dok je ona obitelji Ivanović iz 1594. godine.

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -