Root » , , » Župna crkva Uznesenja Marijina u Sutivanu

Župna crkva Uznesenja Marijina u Sutivanu

Objavio: BracOnline | 10. 04. 2012.

Župna crkva Uznesenja Marijina, Sutivan, otok Brač slike
Siluetom Sutivana gledanog s mora dominira velika i lijepa župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije. Građena je u periodu od 1576.-1590. u kasnorenesansnom stilu, i zatim dograđivana.

Proširivana je pod kraj 18. st., zadržavajući ipak barokne građevne značajke. Tada je Petar Pavle Bertopelle iz Vrboske na otoku Hvaru sagradio vitki zvonik s krovom na lukovicu i raskošni tabernakul glavnog oltara.

U crkvi je vrijedna pozornosti oltarska slika Gospe od Ružarija, rad talijanske manirističke škole 17. st. Zvonik je nedavno temeljito obnovljen. U crkvi i naokolo nje pokapani su mrtvi, dok početkom 19. st. nije utemeljeno vangradsko groblje.

Kada je crkva popločana prenesene su i neke nadgrobne ploče vani, gdje se mogu i vidjeti. Uglavnom su iz 17. st. dok je ona obitelji Ivanović iz 1594. godine.

PODJELITE NA:

Brački web

- BracOnline.COM.HR - Otok-Brac.INFO - OtokBrac.COM - Moj-Otok.COM - Bracinfo.COM - Otok-Brac.HR - VisitBrac.COM - Zaklada-Brac.HR - Boljani.INFO - Postira.HR - Selca.HR - Bol.HR - Sutivan.HR - Pucisca.HR - Nerezisca.HR - Opcina-Postira.HR - OpcinaMilna.HR - VisitSutivan.COM - Touristboard-Selca.COM - Airport-Brac.HR - BestofBrac.COM - BolInfo.HR -

Pratite nas

Prevoditelj