Root » , » Blagoslovljena zavjetna crkvica sv. Josipa u Postirima

Blagoslovljena zavjetna crkvica sv. Josipa u Postirima

Objavio: BracOnline | 19. 07. 2011.

Uz proslavu blagdana Gospe Karmelske u Postirima na Braču hvarski biskup mons. Slobodan Štambuk blagoslovio je novu zavjetnu crkvu Sv. Josipa na predjelu Glavica, i u njoj slavio prvu euharistiju.

Svečeva crkvica, podignuta za župnika mons. Ante Jelinčića, zavjetna je crkvica kojom su se mještani u znak posebne odanosti sv. Josipu zavjetovali da će njemu u čast podignuti crkvicu, nabaviti kip i štovati ga kao svoga zaštitnika, nakon što su se, odvedeni od nacista ratne 1944. godine, vratili svojim kućama.

Prema zapisima iz župne kronike tadašnjega župnika Ante Marušića, od njih 335 odvedenih od okupatorske vojske, sedmorica su stradala na putu. Svoj osjećaj zahvalnosti žitelji Postira iskazivali su godinama poslije rata i za svečev blagdan. Mjesni župnik mons. Jelinčić izrazio je zahvalnost svima koji su sudjelovali u ostvarenju zavjeta tadašnjih mještana, te na različite načine pomogli izgradnji zavjetne crkvice, zaželjevši svima obitelj blagoslova i svečeva zagovora.

Nakon pjesme u čast svecu u izvedbi župnoga zbora Karmel, uslijedio je prigodni recital uz blagoslov zavjetne crkve koji je za tu prigodu priredio umirovljeni generalni vikar Vojne biskupije mons. Josip Šantić. Kroz recital, isprepleten pjesmama, iznesen je biblijski govor o Josipu, izabrani tekstovi crkvenih otaca i naučitelja, pobožnost i ljubav prema svecu kroz povijest, kao i izabrani tekstovi iz kronike župnika Marušića.

Čestitajući dovršetak gradnje svečeve crkvice i slavlje njezina blagoslova, biskup Štambuk je u središte razmišljanja stavio lik Josipa kao pravednika, pozvavši vjernike da poput sveca obiluju pravednošću u vlastitu životu. "Smijete li vi ovdje i danas preuzeti taj zavjet kao vaš, kako bi ovaj zemaljski život bio bolji i kvalitetniji, ljudskiji i kršćanskiji. Neka zavjet bude trajni poziv na ostvarenje trajne vjernosti i zavjeta svecu čiju ste crkvu njemu u čast podignuli", poručio je biskup Štambuk.

Izgradnju zavjetne crkvice projektirao je ing. Branko Katunarić. Pred crkvom je postavljena i svečeva skulptura, rad akademske kiparice iz Postira Sandre Nejašmić. Kameni križ od 4 m podignut je s desne strane pročelja crkvice. U središtu crkvice oslikano je otajstvo Božjega utjelovljenja, rad akademskoga kipara Josipa Botteri Dinija. Oltar i ambon napravljeni su od drveta masline, po kojoj je postirsko podneblje već stoljećima prepoznatljivo.

TEXT BY: Jadran Bašić, PHOTO BY: Oba Bartez

crkvica sv. Josip Postira slike otok Brač Online

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -