Root » , » Proslava Velike Gospe u Pučišćima

Proslava Velike Gospe u Pučišćima

Objavio: BracOnline | 15. 08. 2010.

Na svetkovinu Velike Gospe, u nedjelju 15. kolovoza, generalni tajnik Sinode biskupa u Rimu nadbiskup Nikola Eterović predvodio je središnje euharistijsko slavlje u župi sv. Jere u rodnim Pučišćima na Braču. Uz nadbiskupa Eterovića koncelebrirao je domaći župnik Tonči Kusanović.

Pozdravljajući vjerničko mnoštvo, nadbiskup Eterović podsjetio je kako je na Veliku Gospu prije 528 godina osnovana pučiška župa, pa je sjećanje na taj događaj uz marijansku svetkovinu ujedno i poziv na molitvu za župnu zajednicu.

Govoreći o svetkovini Uznesenja Marijina, nadbiskup je ustvrdio da ona ukazuje na ljepotu i dobrotu koju je Marija posjedovala u povezanosti s Kristom. Božju ljepotu na poseban način osjećamo preko sakramenata po kojima Duh Sveti očituje Božju dobrotu. Nju prepoznajemo osobito kroz živote brojnih svetaca koji su svojim životima ukazivali i na suprotnosti ljepoti i dobroti, osobito u vremenima u kojima su živjeli. Navodeći poklik Mariji „Sva si lijepa o Marijo, i ljage istočne nema na tebi", nadbiskup je istaknuo da je Marija ideal ljepote, ali da je i s ljepotom i dobrotom osjetila patnju u vlastitomu životu. Svetkovina Uznesenja Marijina izvor je višestruke nade, posebno nade da je i na zemlji još uvijek moguće ostvariti ideale ljepote i dobrote. Svi smo pozvani na svetost, trebamo dopustiti da Krist u nama izvede velebno djelo kako bi naš život bio što sličniji životu svetaca, a posebno Marijinu životu, istaknuo je nadbiskup Eterović, pozvavši vjernike da u vlastitu životu, uz pomoć Duha Svetoga, ostvaruju ljepotu i dobrotu prema Božjemu planu.

Nakon misnoga slavlja uslijedila je svečana procesija s kipom Majke Božje ulicama mjesta, u kojoj su Marijin kip nosili pripadnici Dobrovoljnoga vatrogasnoga društva iz Pučišća. U tijeku svečanoga ophoda mladi su posipali put laticama cvijeća, a župni zbor pod vodstvom s. Danijele Mihić predvodio je marijanske pjesme. Liturgijska proslava svetkovine završila je prigodnom riječju župnika Kusanovića i otpjevom nacionalne himne.

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije svečano je proslavljena i u drugim župama Bračkoga dekanata. Osobito svečano bilo je u dvjema župama u kojima je svetkovina Uznesenja Marijina ujedno i naslovnik župe. U župi Uznesenja Marijina u Sutivanu središnje misno slavlje predvodio je Marko Klarić, bolnički župnik na Križinama u Splitu. Večernju euharistiju predvodio je župnik Benjamin Capković, nakon koje je uslijedila svečana procesija s Gospinim kipom. Na središnju proslavu naslovnice župe vjernici su se pripremali prigodnom trodnevicom.

Prijepodnevno misno slavlje u župi Uznesenja Marijina u Splitskoj predvodio je župnik mons. Ante Jelinčić, dok je središnju euharistiju predslavio Damir Stojić, povjerenik za studente Zagrebačke nadbiskupije. U tijeku euharistije pjevao je mješoviti župni zbor "Karmel" iz župe Postira. Liturgijska proslava marijanske svetkovine završila je svečanom procesijom s kipom Majke Božje i završnim blagoslovom pred župnom crkvom.

TEXT BY: Jadran Bašić

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -