Root » , » Spomen na don Đorđa Gospodnetića

Spomen na don Đorđa Gospodnetića

Objavio: BracOnline | 27. 07. 2010.

Župa sv. Ivana Krstitelja u Postirima upriličila je u utorak 27. srpnja spomen na svećenika Đorđa (Juraja) Gospodnetića iz Postira, kojega su na taj dan g. 1941. četnici odveli u šumu gdje su ga mučili i ubili.

Spomen je upriličen u njegovoj rodnoj župi, koja se ove godine na Dan spomena, čišćenja pamćenja i pomirbe posebno prisjetila svih žrtava 20. stoljeća kako bi njihova imena bila sačuvana od zaborava, a vjernici potaknuti na međusobno praštanje i pomirenje.

Don Đorđo (Juraj) Gospodnetić za đakona je bio zaređen 10. travnja 1938. a svećenički red primio je u Zagrebu 26. lipnja 1938. Bio je svećenik Banjolučke biskupije, a svoj prvi i ujedno posljednji dekret za pastoralnu službu u toj biskupiji dobio je krajem kolovoza 1939. g., kada je imenovan vjeroučiteljem i župnikom Bosanskoga Grahova. Rat ga je zatekao upravo na toj službi, te je stradao u trideset i prvoj godini života.

Misu zadušnicu u župnoj crkvi predvodio je njegov daljnji rođak Pave Gospodnetić, župni vikar župe sv. Stjepana I., pape i mučenika u Hvaru, u koncelebraciji s postirskim svećenicima: župnikom Antom Jelinčićem i Vickom Jelinčićem.

Podsjetivši na mučeničku smrt postirskoga svećenika, ustvrdio je da nas ona, kao i brojne nedužne žrtve i stradanja sumještana kroz 20. st., potiče na promišljanja o smislu životne patnje i žrtve, te je poticaj na trajno svjedočenje o nužnosti darivanja života za dobrotu i plemenitost.

Pozvani smo uvijek iznova darivati život drugome, kako bi iz toga našega dara izraslo nešto novo i veliko za nas, za naš narod i Crkvu, istaknuo je predvoditelj slavlja, te poručio da Krist svojim uskrsnućem pokazuje smisao ljudske patnje i žrtve.

Nakon misnoga slavlja načelnik općine Ivica Mihačić i donačelnik Ivica Vlahović, u nazočnosti vjernika i mještana, položili su vijenac na rodnu kuću ubijena svećenika. Predvodeći molitvu za mučenički stradaloga svećenika – sumještanina župnik Jelinčić poručio je da je njegova žrtva simbol i metafora mira, zaželjevši svima blagoslov po njegovoj molitvi i zagovoru.

TEXT BY: Jadran Bašić

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -