Root » , , » Kaštel Radojković u Škripu

Kaštel Radojković u Škripu

Objavio: BracOnline | 20. 07. 2010.

Kaštel Radojković, Škrip, otok Brač slike
Kaštel obitelji Radojković smješten je na istočnom rubu Škripa. U zapadnom ogradnom zidu dvorišta sačuvani su megalitski blokovi ilirske gradine zvani 'kiklopske zidine'. Sklop se sastoji se od dvije jednokatnice i trokatne kule na zapadu s ograđenim dvorištem. Prizemlje kule građeno je od većih blokova, a iznutra je presvođeno kamenim svodom. Radi se vjerojatno o mauzoleju jednog od bogatijih otočana koji je živio u rimskom razdoblju. Već u kasnoj antici nad mauzolejom se počinje zidati kula u sklopu bedema naselja. Tu će kulu tijekom 16. i 17. st. nadograditi i utvrditi obitelj Radojković.

Na kuli se i danas vide puškarnice za obranu i mašikuli na konzolama kroz čije se dno na neprijatelja moglo također gađati. Cijeli je sklop pokriven kamenim krovovima sa složenim sustavom odvodnje vode kamenim olucima.

U sklopu je smješten Muzej otoka Brača s vrlo vrijednim izlošcima.

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -