Root » , , » Proslava sv. Vida na Vidovoj gori

Proslava sv. Vida na Vidovoj gori

Objavio: BracOnline | 15. 06. 2010.

Na blagdan sv. Vida, u utorak 15. lipnja, vjernici otoka Brača već tradicionalno hodočastili su na Vidovu goru, najviši vrh Brača i jadranskih otoka.

Na nadmorskoj visini od 778 m Vidova gora čuva vrijedne ostatke crkvice sv. Vida iz 12. stoljeća gdje je na njezinim temeljima misno slavlje predvodio fra Miroslav Ančić, župnik u Povljima i Novomu Selu na Braču. Suslavili su dekan Bračkoga dekanata Toni Plenković i nekoliko bračkih svećenika.

Osvrnuvši se na život svetoga Vida predvoditelj je njegov život usporedio sa životnim natjecanjem u kojemu je taj svetac, mučenik iz vremena progona kršćana, "igrao u Kristovu timu, čime je slavio pobjedu".

Poručivši kako je sv. Vid u svomu životu sve žrtvovao poradi Krista, pozvao je okupljene vjernike da se u svomu životu priključe Kristovu timu kako bi zajedno s Njime osigurali sigurnu pobjedu. Na kraju blagdanskoga slavlja zahvalnu riječ uputio je dekan Plenković, zaželjevši svima da poput svetoga Vida budu ustrajni i vjerni Kristu i Crkvi.

TEXT BY: Jadran Bašić

Vidova gora Nerežišća slike otok Brač Online
Vidova gora, otok Brač

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -