Root » , , » Crkvica sv. Juraj, Pučišća

Crkvica sv. Juraj, Pučišća

Objavio: BracOnline | 06. 06. 2007.

Crkvica sv. Juraj, Pučišća, otok Brač slike Crkvica sv. Juraj, Pučišća, otok Brač slike
Crkva sv. Jurja sagrađena je u 13. st., vjerojatno na ostatcima rimske vile rustice i ističe se visinom koja nije razmjerna malom tlocrtu što odaje početak gotičkog stila. Presvođena je bačvastim svodom. U crkvi se nalazi kameni reljef s likom svetog Jurja. Na reljefu je prikazana Kalvarija, sv. Jeronim, sv. Antun Opat. U središnjem djelu je prikazan sv. Juraj kako ubija zmaja. Lijevo od vratiju, postavljena je ploča koja je služila za obrede na otvorenom.

Od 1586. godine uz crkvu se nalazila pustinjakova kuća. Čuvari crkve bili su pustinjaci. Posljednji stanari bili su Franjo i Marija Šesnić iz Gornjega Humca, o čemu svjedoče crkvene matice.

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -