Root » , , » Crkvica sv. Juraj blizu Pražnica

Crkvica sv. Juraj blizu Pražnica

Objavio: BracOnline | 03. 03. 2007.

Crkvica sv. Juraj, Pražnica, otok Brač slike
Crkva sv. Jurja smještena je usred nestalog srednjevjekovnog naselja Straževnik.
Godine 1111. Vid Stanislavov darovao je zemlju zvanu Strmena Prodol crkvi sv. Jurja za oprost svojih grijeha. Crkva datira s kraja 11. i početkom 12. stoljeća.

Ima polukružnu apsidu i slijepe arkade koje su u donjem dijelu ispunjene. Ima bačvasti svod s poprečnim pojasnicama bez podloge Zvonik je na preslicu (najstariji u Dalmaciji) izgrađen istodobno kad i crkva. Zidan je malim četvrtastim kamenom, kao i zidovi crkve. Polukružno je završen i pokriven malim krovom od kamenih ploča. U 14. stoljeću sagrađena su nova vrata u romaničko-gotičkom stilu. Okvir vrata ukrašen je reljefom u romaničkom stilu. Na nadvratniku su isklesane tri pasice i šest listova s rupicama. Iznad vrata je luneta, a u sredini je reljefni križ. U apsidi crkve u 15. st. napravljen je kameni reljef sv. Jurja. Na zabatu je Blažena Djevica Marija te Krist s anđelima.

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -