Root » , » U Postirima svećeničko ređenje i mladomisničko slavlje

U Postirima svećeničko ređenje i mladomisničko slavlje

Objavio: BracOnline | 25. 06. 2006.

Ante Matulić ređenje Postira otok Brač slike
Na blagdan Rođenja sv. Ivana Krstitelja, u subotu 24. lipnja, hvarski je biskup Slobodan Štambuk zaredio za svećenika, u župi sv. Ivana Krstitelja u Postirima na Braču, đakona Hvarske biskupije Antu Matulića, rodom iz Postira od majke Tomažine i oca Tončija. Uz biskupa Štambuka, na misi ređenja su suslavili biskupijski generalni vikar mons. Josip Mihovilović, generalni vikar Vojnoga ordinarijata mons. Josip Šantić, dekani Andro Ursić i Stanko Jerčić, profesori s KBF-a Tonči Matulić i Nikša Bižaca, postirski župnik mons. Ante Jelinčić i ostali svećenici.

Predvodeći liturgijsko slavlje svećeničkoga ređenja biskup Štambuk je istaknuo kako je taj događaj najveće moguće čudo, veće od onih čuda koja nam donose mediji, jer se radi o čudu milosti. "Događaj kojega slavimo potvrđuje da na ovoj zemlji ideali još uvijek žive. Prihvačajući ideal ređenik je pozvan prihvatiti Kristov put koji sa sobom nosi poteškoće, patnje, nejasnoće, tjeskobe, muke i borbe", poručio je ređeniku hvarski biskup podsjetivši kako svećeničko ređenje ređenika mijenja ne za jedan ili nekoliko dana već zauvijek. Osvrnuvši se na blagdan sv. Ivana Krstitelja, naslovnika župe, istaknuo je da je svaki čovjek pozvan, poput Ivana Krstitelja, biti glas Isusa Krista u ovome svijetu i vremenu. Podsjetio je da je u 20. stoljeću u Postirima bilo najviše mladomisničkih slavlja u toj biskupiji i da s ređenikom danas na njivi Gospodnjoj radi jedanaest svećenika iz Postira, što, istaknuo je, obvezuje i ređenika na molitvu i poticanje novih duhovnih zvanja.

Na svečanome euharistijskome slavlju sudjelovali su, uz ređenikovu rodbinu, biskupijski bogoslovi i sjemeništarci, dok je liturgijsko slavlje pjevanjem uveličao župski zbor "Karmel". Uoči svećeničkoga ređenja u župi je upriličena i svečana akademija pred župnom crkvom na kojoj je mjesni biskup poručio okupljenim župljanima da i dalje ostanu živa svećenička loza na ponos mjestu i biskupiji u kojoj se nalaze. Uz župski zbor nastupili su i ovogodišnji prvopričesnici, a sve pod vodstvom s. Dominike Šašo koja je i osmislila program.

U nedjelju, 25. lipnja, zaređeni je svećenik Ante Matulić slavio u svojoj rodnoj župi, pred okupljenim vjerničkim mnoštvom, mladomisničko slavlje. Novoga postirskoga svećenika do oltara su, uz rodbinu, bogoslove i sjemeništarce, dopratili ovogodišnji splitski mladomisnici Mario Mihanović i Hrvoje Dragun, a poticajnu propovijed o svećeništvu izrekao je vlč. Darko Matijević. Nakon mladomisničkoga euharistijskoga slavlja uslijedilo je druženje za obiteljskim stolom u velikoj dvorani Pastoralnoga centra "Sv. Josip".

TEXT BY: Jadran Bašić

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -