Root » , » Proslava Sv. Viktora u Supetru

Proslava Sv. Viktora u Supetru

Objavio: BracOnline | 02. 05. 2006.

Sv. Viktor, Supetar otok Brač slike Sv. Viktor, Supetar otok Brač slike
U Supetru na Braču svečano je u utorak, 2. svibnja, proslavljen blagdan sv. Viktora, suzaštitnika te župe. Središnju proslavu predvodio je hvarski biskup Slobodan Štambuk u zajedništvu s dekanom Bračkoga dekanata i tamošnjim župnikom Androm Ursićem, a okupili su se i brački svećenici Ivo Glavinić, Teodor Dorotić, Ivica Eterović i Jakša Rubinić. Za vrijeme misnoga slavlja biskup Štambuk je podijelio sakrament potvrde 28 krizmanika. Pozdravljajući sve sudionike slavlja župnik Ursić je podsjetio kako se krizma u supetarskoj župi odvija u godini koja će ostati zapamćena po okupljanju hrvatske katoličke mladeži u Puli, u godini koja je u Hvarskoj biskupiji proglašena Godinom hvarske katedrale svetoga Stjepana, I., pape i mučenika.

Predvodeći središnje euharistijsko slavlje u crkvi Navještenja BDM biskup Štambuk je govorio o izazovima današnjega vremena istaknuvši kako je ono opasnije od vremena koje je bilo označeno komunizmom i otvorenom borbom protiv Katoličke crkve. U ovome vremenu ugrožena je istina o dobru i zlu, istina o onome što treba prihvatiti a što odbaciti, istina o čovjeku, a svijetu se nude lažne vrednote. Osvrnuvši se na medijsku sliku društva, poručio je da se nalazimo u vremenu svemoćnih novinara, a ono što oni ističu, promiču i sugeriraju prihvaća se kao jedina istina.
Podsjetivši na riječi pape Benedikta XVI. kako je došlo vrijeme diktature relativizma, upozorio je kako je ovo vrijeme obilježeno neprihvaćanjem čovjeka od začeća do naravne smrti: ”Dok se ljudski život ubija još u majčinoj utrobi, istodobno se zgražavamo nad djecom koja su napuštena i ostavljena. Dok današnji mediji žele pravoga i istinskoga čovjeka, sve se čini da čovjek takav ne bude. Dok se govori o važnosti dostojanstva žene, ističe se ‘ženske potpetice’, a nedostaje govor o tolikim majkama koje su primjer istinskoga majčinstva”, poručio je mons. Štambuk okupljenim vjernicima pozvavši ih na kritičnost i potrebnu opreznost prema današnjim medijima. Obračajući se ovogodišnjim krizmanicima pozvao ih je da zaraze ovaj svijet ljubavlju i u njega unesu istinske vrednote. Uoči euharistijskoga slavlja upriličen je svečani ophod s poprsjem sv. Viktora kojega je po supetarskoj rivi nosio đakon Ante Matulić, uz sudjelovanje članova bratovštine sv. Roka.
Program proslave sv. Viktora, mučenika iz doba rimskih katakombi, započeo je u ponedjeljak, 1. svibnja, kada je hvarski biskup otvorio raku sa svečevim moćima koje su prenesene u Supetar pred više od 150 godina.

TEXT BY: Jadran Bašić

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -