Root » , » Radovi u Nerežišćima

Radovi u Nerežišćima

Objavio: BracOnline | 23. 04. 2006.

Radovi u Nerežišća otok Brač slike Radovi u Nerežišća otok Brač slike
Novi pločnik župne crkve
Uz materijalnu i radnu pomoć oplemenjen je okoliš župne crkve. Mjesecima se radilo i prikupljalo novac i evo pločnik je gotov a uređen je i prilaz crkvi čime je spriječena mogućnost a ponekad i neprimjerenog ponašanja vozača na čimatoriju župne crkve Gospe Karmelske. Mnogi su dali svoj doprinos u materijalu, nadnicama, meštronci i nezahvalno je bilo koga izdvojiti, možda meštre: Bepota, Jozu, Markitota, Nikolu,... a ukupni troškovi penju se na više od 30.000 kuna.

Pri kraju obnova školske zgrade
Obnova školske zgrade iz 1904. godine ulazi u završnu fazu i njezino svečano otvaranje predviđeno je 13. srpnja ove godine za dan Općine Nerežišća i blagdan sv. Margarite, nebeske zaštitnice višestoljetne bračke prijestolnice. Fantastično je i funkcionalno u izvedbi tvrtke "MGA" iz Metkovića uređen okoliš škole u čiju je obnovu Ministarstvo mora, prometa, turizma i razvitka RH uložilo 6 mil. kuna. Nerežiška škola prva je pučka škola na otoku čiji zameci sežu u 1787. godinu. A prije njezina početka, biskup Ivan Dominiko Stratico, tadašnji hvarski biskup reče: "Čini se da su za obrazovanje otoka sada potrebne osnovne škole u kojima bi se učilo čitati, pisati, računati te predavao nauk za formiranje kršćanina i čestita čovjeka, što je potrebno svima i prikladno za sva umijeća koja upravljaju duh što je više moguće prema nužnim spoznajama i pogotovu prema dobrim moralnim načelima... Čini se da bi se na taj način unaprijedio školski odgoj otoka Brača, proširila kultura i zdrav razum svih društvenih slojeva otoka."
Tako je prije više od 200 godina govorio biskup Stratico, ti postulati važe i danas a važit će i ubuduće. Državna je pučka škola u Nerežišćima započela s radom povjesnog nadnevka 14. listopada 1798. godine, i otad ima neprekinut slijed do danas.

Uređuje se spomenik palim borcima u 2. svjetskom ratu
U središtu Nerežišća na trgu sv. Margarite uređuje se spomenik palim borcima u 2. svjetskom ratu, djelomično devastiran i gotovo razrovanog pločnika ispred njega. U uređenje spomenika Općina Nerežišća uložila je 30.000 kuna.

Nerežišća dobivaju tržnicu
U samom središtu mjesta radi se trbuh Nerežišća, nova tržnica u koju Općina i Centar za razvoj otoka ulažu 150.000 kuna. Nerežišća su bila jedino općinsko središte bez tržnice. Zbog određenih propusta odustalo se od stare lokacije ispod nogometnog igrališta za koje je već izrađen projekt športskog centra.

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -