Root » , , » Muzej, sakralna zbirka župe sv. Petra - Supetar

Muzej, sakralna zbirka župe sv. Petra - Supetar

Objavio: BracOnline | 02. 02. 2006.

Muzej, sakralna zbirka župe sv. Petra - Supetar otok Brač slike
Sakralna zbirka umjetnina župne crkve otvorena je u okviru programa proslave sv. Petra 1991. godine. Smještena je u adaptiranom prostoru nekadašnje župne kuće, koja se nalazi pored crkve na kasnoantičkom lokalitetu. Uređenje sakralne zbirke je dovršeno zaslugom župnika don Andra Ursića (r. 1949.) i uz značajnu podršku Fonda za kulturu općine Brač. Zbirku čini mali broj umjetnina od vrsnog primjera mletačke renesanse 16-18. st., do zavjetnih slika lokalne produkcije s početkom 20. stoljeća.

U prvoj sekciji zbirke na fotopamoima prikazani su podni mozaici i sarkofazi vezani uz razdoblje ranog kršćanstva u Supetru.

Uz fotografije naselja s kraja prošlog stoljeća izložene su slike i modeli brodova - zavjetni darovi Bogorodici i sv. Nikoli za spas na moru. Ističe se i maketa jedrenjaka "Nikoleta", dar Jurja i Veronike Razmilić.

Supružnici Razmilić su upotpunili prvu sekciju zbirke s još nekoliko vrijednih umjetnina od kojih valja istaknuti i najstariji utvrđeni predmet župnog muzeja, kameni ulomak antičkog sarkofaga iz 2-1. st. i željezni križ iz 16. st. korišten za egzorcizam.

Izdvojeni su dokumenti vezani za gradnju nove župne crkve u 18. st., knjiga krizmanih župe Supetar iz 18. i 19. st., tiskani staroslavenski misal iz 17. i 18. st. te portret i oporuka supetarskog župnika Bartolomea Durlindana (1719-1798), kao i misno ruho, 18-19. st. Tu se nalaze i tri gotičko-renesansna kapitela, iz 15. st.

Druga sekcija predstavlja zaokruženu sakralnu cijelinu iz koje se izdvajaju slike iz 16-19. st. Kasno-barokna drvena skulptura, liturgijski srebreni predmeti mletačke provenijencije, od kojih se ističu: kaleži, među kojima je i najstariji eksponat u ovoj skupini, renesansni, 16-17. st., škropionica iz 17. st., renesansni procesijski križ, 17. st., moćnici, 17-18-19. st., kanonske tablice, 17-18. st., barokna pokaznica iz 18. st., bista sv. Viktora, srebrena, iz 19. st., tamjanica i kalež iz 20. st., rad Tome Rosandića (1878-1958), i srebrene zavjetne pločice lokalne proizvodnje posvećene sv. Luciji za ozdravljenje očiju. Od desetak izloženih slika dvije su renesansne, a dvije pripadaju baroku i kasnom 19. st. "Oplakivanje" nepoznatog autora italo-kretske škole te "Sveta obitelj" s donatorima, djelo mletačke renesanse, najvrijedniji su eksponati ove sekcije zbirke. U naknadno oslikanoj niši izdvajaju se oslikane figure Uskrslog Krista i anđela, rad domaćeg baroknog umjetnika Vicka Tironija. Njegov brat, slikar Feliks Tironi (1722-1808) je kroz 18. st. ostavio niz djela u župnoj crkvi svog rodnog mjesta i portretirao župnika Durlindana.

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -