Root » , , » Koloč kod Nerežišća

Koloč kod Nerežišća

Objavio: BracOnline | 30. 08. 2005.

Koloč kod Nerežišća otok Brač slike Koloč kod Nerežišća otok Brač slike
Slikoviti Koloč nekih 2 km zapadno od Nerežišća, visok oko 12 m, nemalo je otkriće i zagonetka za namjernike koje put odvede do njega. Malo ih je posjetilo nerežiški Koloč, kako se zove najveći i najljepši među tim kukovima, prstenasto oblikovana stijena dolomita što je do nedavno bila obrasla bršljanom.

Kako je nastao Koloč?
U priobalnom pojasu dinarskog krša i na otocima prevladavaju stijene vapnenca i dolomita. Dolomit, kao mineral kalcija i magnezija, sadrži u različitom omjeru kalcita. Dok u vapnencu zrnca kalcita ulaze jedno u drugo, plohe kristala dolomita međusobno se naslanjaju. Stoga je dolomit trošniji. Drži se da dolomit nastaje procesom dolomitizacije vapnenca, metasomatskom izmjenom vapnenca. Na kalcite djeluje magnezijski karbonat. Da bi se obavila dolomitizacija, potrebno je obilje tople vode bogate otopinom magnezija. Takvi su uvjeti postojali u moru za toplije klime i, osobito, uz termalna vrela. Procesom dolomitizacije vapnenca smanjuje se volumen stijene za 12 %, a to pridonosi drobljivosti novonastale stijene. Ostaci trošenja ili drobljenja obično su čvrsti monolitni blokovi, u narodu najčešće nazivani kukovi. Ti kukovi dobili su različite nazive. Kuk poput Koloča u znanosti se naziva dolomitnim prstenom. Prstenasti Koloč blizu Nerežišća ime je najvjerojatnije dobio po baškotu, pecivu što ga u Dalmaciji, pa i na Braču, zovu kolač, kojemu je nalik.
"Koloč ne od meda, već od reda!!!" :-)

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -