Root » , , » Hodočašće Bračana u pustinji Blaca

Hodočašće Bračana u pustinji Blaca

Objavio: BracOnline | 20. 08. 2005.

Hodočašće Bračana u pustinji Blaca otok Brač slike Hodočašće Bračana u pustinji Blaca otok Brač slike
Već tradicionalno prve subote nakon svetkovine Velike Gospe, 20. kolovoza, žitelji Brača zajedno s ostalim gostima koji provode odmor na otoku hodočastili su u čuvenu pustinju Blaca, u glagoljaški samostan iz 16. stoljeća, smješten na istočnomu obronku duge doline na južnoj strani otoka između Bola i Milne. Riječ je o glasovitoj glagoljaškoj pustinji podignutoj uz visoku, strmu liticu, a osnovali su je poljički glagoljaši koji su u vrijeme Turaka izbjegli iz Poljica i u tomu samostanu pronašli utočište. U 18. stoljeću pustinja je, zahvaljujući tim svećenicima, doživjela veliki napredak, a crkva, sagrađena 1588. godine i posvećena Uznesenju Marijinu, u tomu je stoljeću dvaput obnavljana.
Hodočašće Bračana u pustinji Blaca otok Brač slike Hodočašće Bračana u pustinji Blaca otok Brač slike
Zajedničko druženje pristiglih hodočasnika započelo je misnim slavljem koje je predvodio Bračanin i Postiranin dr. Tonči Matulić s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u zajedništvu s bračkim dekanom Androm Ursićem, župnikom Nerežišća Ljubomirom Galovom, kojoj pripada pustinja Blaca, i ostalim svećenicima. Govoreći o današnjoj znanstveno-tehničkoj civilizaciji, predvoditelj slavlja u prigodnoj je propovijedi istaknuo kako ta civilizacija stvara životne uvjete, oblikuje mentalitet i način razmišljanja, ustvrdivši pritom kako je sve ono što čovjek kao razumna životinja gradi osuđeno na propast. "Pustinja je mjesto povlačenja i samoće, prostor osobnoga čišćenja. Ljudi današnje civilizacije žive u buci u kojoj ne prepoznaju istinske vrednote, pa im je potrebna pustinja i prostor tišine u kojoj će čuti i osjetiti istinski glas u nutrini bića", poručio je dr. Matulić zaželjevši da hodočašće Mariji u pustinji Blaca bude poticaj za čuvanje ostavljenih bogatstava kako pustinja ne bi postala pustoš. Nakon misnoga slavlja uslijedio je ophoda s Marijinom slikom oko glagoljaškoga samostana. Po završetku slavlja pristigli hodočasnici obišli su glagoljaški samostan i poznati muzej u kojemu se čuvaju brojni dragocjeni predmeti.
Vrijedi istaknuti da je u sklopu samostana postojala i škola koju su pohađala djeca iz okolnih naselja. Posebnu pozornost posjetitelja privlače sačuvane astronomske sprave svjetski poznate zvjezdarnice, bogata zbirka starinskoga oružja te vrijedna bogata knjižnica s gotovo 10 000 knjiga, od kojih je 8 000 posvećeno astronomiji. Sačuvano je i mnogo neproučenih rukopisa pisanih hrvatskom ćirilicom (poljičicom), kao i mala tiskara u kojoj su tiskane tri knjige koje se također nalaze u muzeju. Sačuvane muzejske vrijednosti danas su vlasništvo Hvarske biskupije.

TEXT BY: Jadran Bašić

0 komentara:

Brački web

- braconline.COM.HR - otok-brac.INFO - otokbrac.COM - moj-otok.COM - bracinfo.COM - otok-brac.HR - visitbrac.COM - zaklada-brac.HR - boljani.INFO - postira.HR - selca.HR - bol.HR - sutivan.HR - pucisca.HR - nerezisca.HR - opcina-postira.HR - opcinamilna.HR - visitsutivan.COM - touristboard-selca.COM - airport-brac.HR - bestofbrac.COM - bolinfo.HR - bracdanas.COM -