Home » , , » Hodočašće Bračana u pustinji Blaca

Hodočašće Bračana u pustinji Blaca

Objavio: Brač Online | 20.8.05 |

Hodočašće Bračana u pustinji Blaca otok Brač slike Hodočašće Bračana u pustinji Blaca otok Brač slike
Već tradicionalno prve subote nakon svetkovine Velike Gospe, 20. kolovoza, žitelji Brača zajedno s ostalim gostima koji provode odmor na otoku hodočastili su u čuvenu pustinju Blaca, u glagoljaški samostan iz 16. stoljeća, smješten na istočnomu obronku duge doline na južnoj strani otoka između Bola i Milne. Riječ je o glasovitoj glagoljaškoj pustinji podignutoj uz visoku, strmu liticu, a osnovali su je poljički glagoljaši koji su u vrijeme Turaka izbjegli iz Poljica i u tomu samostanu pronašli utočište. U 18. stoljeću pustinja je, zahvaljujući tim svećenicima, doživjela veliki napredak, a crkva, sagrađena 1588. godine i posvećena Uznesenju Marijinu, u tomu je stoljeću dvaput obnavljana.
Hodočašće Bračana u pustinji Blaca otok Brač slike Hodočašće Bračana u pustinji Blaca otok Brač slike
Zajedničko druženje pristiglih hodočasnika započelo je misnim slavljem koje je predvodio Bračanin i Postiranin dr. Tonči Matulić s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u zajedništvu s bračkim dekanom Androm Ursićem, župnikom Nerežišća Ljubomirom Galovom, kojoj pripada pustinja Blaca, i ostalim svećenicima. Govoreći o današnjoj znanstveno-tehničkoj civilizaciji, predvoditelj slavlja u prigodnoj je propovijedi istaknuo kako ta civilizacija stvara životne uvjete, oblikuje mentalitet i način razmišljanja, ustvrdivši pritom kako je sve ono što čovjek kao razumna životinja gradi osuđeno na propast. "Pustinja je mjesto povlačenja i samoće, prostor osobnoga čišćenja. Ljudi današnje civilizacije žive u buci u kojoj ne prepoznaju istinske vrednote, pa im je potrebna pustinja i prostor tišine u kojoj će čuti i osjetiti istinski glas u nutrini bića", poručio je dr. Matulić zaželjevši da hodočašće Mariji u pustinji Blaca bude poticaj za čuvanje ostavljenih bogatstava kako pustinja ne bi postala pustoš. Nakon misnoga slavlja uslijedio je ophoda s Marijinom slikom oko glagoljaškoga samostana. Po završetku slavlja pristigli hodočasnici obišli su glagoljaški samostan i poznati muzej u kojemu se čuvaju brojni dragocjeni predmeti.
Vrijedi istaknuti da je u sklopu samostana postojala i škola koju su pohađala djeca iz okolnih naselja. Posebnu pozornost posjetitelja privlače sačuvane astronomske sprave svjetski poznate zvjezdarnice, bogata zbirka starinskoga oružja te vrijedna bogata knjižnica s gotovo 10 000 knjiga, od kojih je 8 000 posvećeno astronomiji. Sačuvano je i mnogo neproučenih rukopisa pisanih hrvatskom ćirilicom (poljičicom), kao i mala tiskara u kojoj su tiskane tri knjige koje se također nalaze u muzeju. Sačuvane muzejske vrijednosti danas su vlasništvo Hvarske biskupije.

TEXT BY: Jadran Bašić

0 komentara:

Oznake mjesta

Bobovisca (28) Bobovisca-na-moru (28) Bol (456) Dol (113) Donji-Humac (59) Dracevica (52) Gornji-Humac (66) Lozisca (75) Milna (193) Mirca (59) Murvica (27) Nerezisca (215) Novo-Selo (34) Obrsje (3) Podhume (3) Postira (443) Povlja (87) Praznica (49) Pucisca (193) Selca (177) Skrip (72) Splitska (80) Sumartin (99) Supetar (462) Sutivan (224)

Brački web

BracOnline.COM.HR - Otok-Brac.INFO - OtokBrac.COM - Moj-Otok.COM - Bracinfo.COM - Otok-Brac.HR - VisitBrac.COM - Zaklada-Brac.HR - Boljani.INFO - Postira.HR - Selca.HR - Bol.HR - Sutivan.HR - Pucisca.HR - Nerezisca.HR - Opcina-Postira.HR - OpcinaMilna.HR - VisitSutivan.COM - Touristboard-Selca.COM - Airport-Brac.HR - BolInfo.HR

Facebook stranica

Pratite nas

Facebook otok Brač Online slikeTwitter otok Brač Online slikeGoogle Plus otok Brač Online slikeInstagram otok Brač Online slikePinterest otok Brač Online slikeRSS Feeds otok Brač Online slike

Google prevoditelj

Popularno